Enkle måter å spare strøm

SFE <picture/>

Strømtips 1
En av de viktigste men mest undervurderte måtene man kan spare strøm på er også en av de enkleste - senk innetemperaturen med 1 grad. For hver grad man senker innetemperaturen, kan man spare ca 5% av kostnadene til oppvarming. Tenk på de rommene du oppholder deg i - Kanskje du ikke trenger å ha varme på i soverommene, men heller åpne dørene for å slippe inn varmen noen timer før du legger deg?

Det er generelt anbefalt å ha en innetemperatur på 18-21 grader, men om det er vinter og kaldt så er det viktig at temperaturen inne holder minst 15 grader slik at rørene dine ikke fryser og sprekker.

Strømtips 2
Kle heller på deg enn å kle av deg! La mormors hjemmestrikkede genser komme til sin rett, og ta på deg et ekstra lag i stedet for å skru opp varmen.

Strømtips 3
Trekk godt for gardinene i alle rom om natten eller når du skal reise vekk - dette reduserer varmetap.

Strømtips 4
Luft kjapt og effektivt - da slipper du at for mye varme siver ut og at du ikke “fyrer til kråkene”.

Strømtips 5
Det en god ide å droppe bad i badekar, og i stedet ta seg en oppfriskende dusj i litt kaldere vann. Etter oppvarming, så går mest strøm til oppvarming av vann, så her kan det være mye å spare. Det er også viktig å passe på at man skrur vannkranen helt av etter bruk - en dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen, så pass på at kranen uansett står på kaldt vann slik at du ikke sløser med varmt vann!

Strømtips 6
Reduser bruken av tørketrommel og tørk så mye du kan på stativ eller snor. Fyll også opp både vaskemaskin og oppvaskmaskin helt før du setter den på - maskinen bruker like mye strøm om den er full eller halvfull. Man kan i tillegg vaske mange klær på 30 grader, så vask på lavere temperaturer når du kan.

Strømtips 7
Slå helt av elektriske gjenstander når de ikke er i bruk. I stedet for å la TVen stå i standby, så skru den helt av. I tillegg er det lurt å trekke ut stikkontakten på elektriske apparater når de ikke er i bruk.

Strømtips 8
Kjøl ned mat før du setter inn i kjøleskapet, og avkjøl mat før den legges i fryseren. På denne måten trenger ikke kjøleskapet og fryseren å bruke unødvendig mye energi på å senke temperaturen grunnet varm mat.

Sparetips 9
Invester i sparepærer fremfor vanlige lyspærer, spesielt i utendørs og kalde rom. Vanlige lyspærer omdanner kun ca 5% av energien til lys, mens resten blir til varme. I en sparepære blir 80% av energien brukt til lys, og de varer mye lengre enn vanlige lyspærer.

Sparetips 10
Vurder å investere i moderne, strømsparende panelovner som har timer og kan variere mellom natt- og dag temperatur automatisk. Om du ikke har mulighet til å kjøpe helt nye panelovner, kan du alternativt kjøpe rimeligere timere til panelovnene du allerede har hjemme. Disse setter du enkelt inn i stikkontakten og stiller inn selv.